Ruwatan Rambut Gimbal, Tradhisi Unik Ing Dieng

 

Inijogja.net | Festival Budaya Dieng/Dieng Culture Festival (DCF) dianakake rutin saben taun. Maneka kegiyatan sing dianakake mesthi dadi perhatian masarakat, kalebu turis saka macem-macem wilayah. Puncak acara DCF mesthi dirawuhi ewonan pengunjung, malah dalan menyang Candi Dieng, Jawa Tengah, minangka pusat kegiatan, mesthi rame karo kendharaan. Kajaba iku, kabeh nginep ing omah uga akeh turis.

Ana acara tradisional sing paling menarik lan unik sing ditampilake ing puncak acara, yaiku “Ruwatan Rambut Gimbal” utawa upacara ngethok rambut (cukur rambut) kanggo bocah kanthi rambut gimbal (gembel) dening masarakat, malah saiki pejabat pamrentah uga melu terlibat.
Biasane ritual ruwatan sing dianakake ing dina pertama Suro miturut tanggalan Jawa tujuane ngresiki utawa mbebasake bocah-bocah sing diwutahake saka sukerta/sesuker (nasib ala, sedhih, utawa bencana).

Anak-anak peserta potong rambut gimbal.

Ing taun 2020, kegiatan ritual nglereni rambut gimbal mung rampung kanthi nyata, beda karo taun-taun sadurunge sing disekseni dening ewonan wong. Acara pemotongan rambut gimbal dadi presentasi penutup Festival Budaya Dieng 2020 ing kompleks Rumah Budaya Dieng, Kamis (17/09/2020).

Beda karo taun-taun sadurunge, kanthi akeh peserta, ing DCF wektu iki mung ana 3 bocah sing duwe rambut gimbal sing melu ritual kasebut. Ritual tetep suci lan lumaku kanthi nyata kanthi ngetrapake protokol kesehatan ing area kegiatan sing lagi ditindakake. Wakil Bupati Banjarnegara Syamsudin uga ngiris gimbal salah sawijining bocah.

Sesepuh Tradhisional Dieng, Mbah Sumanto, ujar manawa pandemi Covid-19 minangka proses sederhana kanggo ngethok rambut gimbal. “Nanging, isih durung nyuda maknane,” jarene nalika dilaporake dening Kedaulatan Rakyat Daily, Jumuah (18/09/2020).
Dheweke nambahake, warga pegunungan Dieng setuju yen ritual motong rambut gimbal isih dianakake sanajan ing tengah pandemi Covid-9. Iki amarga ritual iki minangka warisan para leluhur lan kudu dilestarekake.

Bocah telu sing nindakake ritual motong rambut gimbal, yaiku Atika Nur Laila (7), bocah saka kulawarga Suprapto, warga Dukuh Nguwok, Desa Bowongso, Kalikajar Wonosobo. Bocah lanang mau njaluk tuku iwak lan bakso.

Banjur Reli Juliyanti (9), bocah saka kulawarga Daris Darmadi, warga desa Limbangan Madukara, Banjarnegara, karo njaluk tuku handphone. Dadi siji perlan liyane yaiku Dea Maulana Safira (7), bocah saka kulawarga ibu Kosim, warga Dukuh Diwek, Desa Sitiharjo Garung, Wonosobo. Dea njaluk tuku kalung lan handphone tablet. Prosesi saka ruwatan nganti ngethok rambut rampung kabeh. Malah sadurunge dileksanakake nglereni rambut gimbal, para pinituwa tradhisional nindakake ritual laku tumindak utawa nelusuri papan suci.

Wakil Bupati Banjarnegara, Syamsudin, ngapresiasi operasi DCF sanajan wis rampung kanthi virtual. “Masarakat bakal ngelingi semangat DCF sing dianakake ing tengah pandemi Covid-19,” jarene.
Dheweke menilai, sanajan babagan jumlah, ana bocah sing kurang melu gimbal sing melu, nanging kualitas prosesi isih padha, apik lan sregep.

Ing masarakat Jawa, ritual ruwat kaperang dadi telung klompok utama, yaiku ritual ruwat kanggo awake dhewe, lingkungan lan ritual ruwat kanggo wilayah kasebut. Umume, pangruwatan Murwa Kala ditindakake nganggo pagelaran boneka sing nggawa crita Murwa Kala lan ditindakake dening dalang khusus sing duwe katrampilan ing bidang ruwatan.

Ing ritual pangruwatan, bocah sukerta dipotong rambut lan miturut kapercayan masarakat Jawa, nasib ala lan kacilakan ditanggung dening dalang amarga bocah sukerta kasebut dadi dalang. Amarga pagelaran wayang dianggep minangka prastawa suci lan mbutuhake dhuwit akeh, implementasine ruwatan saiki kanthi pagelaran wayang ditindakake ing padesan.

Proses ruwatan semacam iki bisa ditrapake kanggo wong sing kepengin ngrampungake, nanging ditindakake nalika awan. Kangge, kanggo ngowahi lingkungan, umume ditindakake ing wayah wengi. Bedane wektu kanggo kinerja ditemtokake kanthi ngitung dina lan pasar.

Khusus kanggo Ruwatan Rambut Gimbal, kapercayan manawa bocah sing duwe gimbal keturunan saka Kiai Kolodete utawa dipasrahake Kanjeng Ratu Kidul (Nyai Roro Kidul) dadi mitos saka generasi ke generasi ing masarakat Dieng. Dheweke uga percaya manawa rambut gimbal mung bisa dipotong nalika bocah sing dikepengini/njaluk lan kudu ditindakake kanthi ritual ruwat utawa ruwatan sing dipimpin dening para pinituwa adat lokal. Unike, ruwatan iki mung bisa ditindakake sawise wong tuwa ngrampungake panjaluk “apa wae” sing dijaluk bocah.

Dikandhani manawa ora ditindakake liwat ritual suci, rambut gimbal bakal tuwuh maneh lan bocah kasebut cenderung lara.
Tradhisi ruwatan rambut gimbal narik kawigatene masarakat umum, utamane masarakat saka sanjabane wilayah Dieng. Suwe-suwe, tradhisi ritual unik iki dianakake minangka pagelaran budaya. Sabanjure, ruwatan rambut gimbal kanthi masal dadi bagean penting ing Festival Budaya Dieng sing dianakake saben taun. Ing taun 2016 Menteri Pendidikan lan Budaya nggawe tradhisi “Ruwatan Rambut Gimbal” minangka salah sawijining “Warisan Budaya Intangible Indonesia” saka Jawa Tengah kanthi domain Adat Budaya, Budaya, lan Perayaan. (Chaidir)

About Author

Leave A Reply