Merti Desa, Tradhisi Muji Syukur Marang Gusti Allah

 

YEN wong kudu nyuceni utawa ngresiki awake dhewe saka najis, cilik lan gedhe, mula desa, kutha, sanajan negara kasebut kudu nindakake. Amarga, akeh rereget sing diproduksi, tetep lan mesthi ana ing saben elemen kasebut.

Tumrap masarakat Jawa, utamane sing Islam, wiwit biyen, wis akeh cara kanggo nyuceni, nindakake wudu, saka hadas cilik utawa gedhe. Salah sawijine yaiku liwat kegiyatan “Merti Desa”, yaiku tradhisi muji syukur marang Gusti Allah uga minangka wahana reresik masarakat desa.
Saben manungsa duwe dosa, miturut kodrat manungsa minangka papan kesalahan lan lali. Kajaba iku karo desa, kutha, lan negara sing ora bisa dadi satus persen suci. Mula, masarakat Jawa sing kental semangat religius lan teknologi batin sing kuwat, dheweke duwe akeh cara kanggo nyuceni sing beda karo bangsa liya. Sawetara conto kalebu kegiyatan tradhisional nyadran, sedhekah bumi, sedhekah laut, lan desa merti, yaiku ritual Jawa kanggo nyuceni desa uga minangka bentuk matur nuwun marang Gusti Allah.
Ing pangertosan epistemologis, Merti Dusun, Merti Desa, utawa bisa diarani Merti Tani, asale saka tembung “merti” sing tegese “ngresiki” lan “dusun” sing tegese desa, utawa papan ing wilayah tartamtu. Merti dusun ditafsirake minangka desa sing resik, utawa biasane dilebokake ing sedhekah bumi minangka wahana kanggo ngresiki desa kasebut saka dosa uga ekspresi rasa syukur marang Allah amarga berkah sing diwenehake.

Doa para warga

Kanthi praktik, Merti Desa ditindakake kanthi ziarah menyang kuburan, sholat, tahlilan, maca, sedhekah, lan ngirim donga kanggo pangadeg desa, wali desa, ahli kuburan, lan sesepuh desa sing wis berjuang maju desa kasebut. Kajaba iku, merti desa unik lan mung dianakake ing sawetara papan, utamane ing Jawa Tengah lan ing Daerah Istimewa Jogjakarta.

Contone, ing Jawa Tengah, desa merti kandel ing wilayah Magelang lan Temanggung. Kangge, ing wilayah pesisir utawa pesisir lor, dheweke mung ngerti bumi utawa sedhekah laut sing sejatine padha. Salah sawijine yaiku ngresiki desa lan matur nuwun amarga berkah saka sing Nggawe.
Pelaksanaane Desa Merti biasane dianakake sawise panen utama, yaiku panen pari, jagung, singkong, utawa palawija liyane.

Ing tengah era globalisasi lan serangan teknologi ing era Revolusi Industri 4.0, ora kabeh desa nganakake Merti Desa. Sanajan ana sing lali, malah ora ngreksa lan ngerti babar pisan, isih akeh desa sing merti desa kanggo njaga keseimbangan alam.

Rebutan gunungan

Sajrone sejarah, merti desa wis ditindakake wiwit jaman Mataram Kuna, banjur Mataram Islam, lan saiki isih ana. Merti Desa tujuane kanggo ngajeni lan muji syukur marang Gusti Allah amarga ana kanikmatan, ngundang pakurmatan, pengabdian kanggo guru, wong tuwa, lan leluhur. Kanthi alam semesta, tradhisi iki mulang supaya nglindhungi lingkungan sekitar supaya bisa slamet, supaya bisa ngasilake barang sing apik lan tradhisi iki diwarisake menyang turun-tumurun.

Kanthi kasunyatan kasebut, jelas manawa Merti Desa kanggo wong Jawa ora mung cara nyuceni, ngaturake puji sokur marang Gusti Allah, nanging uga njaga karukunan spiritual antarane manungsa, alam lan Gusti. Merti Desa ora mung prekara tradhisi, nanging ngemot nilai religius sing luhur, filosofis, lan raket banget karo jalur sufi.
Ing agama Islam, kita diwulang supaya wudhu sadurunge sholat, lan nindakake ibadah. Wong Jawa pancen cerdas nyekel kaifiyah Islam (cara) lan nyelehake ing konteks fiqh sosial kanthi nyekel sawetara tradhisi minangka metode pemurnian. Yen ing wudu rai, tangan, endhas, sikil lsp dikumbah, mula desa padha, ngumbah kabeh dosa liwat ritual suci kayata merti desa.

Ing saben desa, ora kabeh kalebu wong Islam. Luwih penting maneh, Islamisasi desa kasebut ora ateges meksa kabeh warga desa dadi muslim, nanging luwih becik nindakake tradhisi Islam adhedhasar budaya supaya bisa ditampa kabeh klompok. Merti Desa, kajaba dadi metode pemurnian, uga minangka metode dakwah supaya pesen, nilai lan inti saka Islam bisa dileksanakake dening kabeh warga desa. Apik banget agama Islam sing bisa digabung karo masarakat tanpa kudu meksa, ora percaya, utawa ngolok-olok sedulur njaba Islam.

Paribasan Arab “keresikan minangka bagean saka iman” minangka implementasi hadits Kanjeng Nabi Muhammad sing diwaca “Ath-thahuuru syatrul iman…” (HR. Ahmad, Muslim, lan Tirmidhi). Yen iman kasebut dianakake ing desa jamak, lan kompleks, mesthine kanthi njaga tradhisi merti dusun, desa sing bersih, sedhekah desa, sing kanthi otomatis njaga kapercayan masarakat liwat kabersihan desa. Yaiku fisik, spiritual, utawa karesikan warga desa saka moral sing negatif.

Yen desa kasebut resik, kapitayane tetep ana ing prilaku sing ora mung minangka piwulang, mula wong liya sing dudu Muslim bakal gampang nampa agama Islam, dheweke bakal melu Islam amarga praupane grapyak, resik, lan ora meksa nindakake perkara. (dir)

About Author

Leave A Reply